top of page

Hat vegyértékű króm (króm 6), mely a hegesztési füstben is megtalálható.

Mi a hat vegyértékű króm és hogyan kell eljárni a legjobb védelem érdekében.

Néhány éve (2019. február elején) a hollandiai Tilburgban található Nederlandse Spoorwegen (NedTrain-üzem) műhelyében a veszélyes hat vegyértékű krómnak kitett 800 munkavállaló pénzügyi kártérítéséről szóló ügy ismét reflektorfénybe helyezte ennek az anyagnak a veszélyességét.


Tilburg városának összesen 10 millió eurót kell fizetnie azoknak, akik a Nederlandse Spoorwegen műhelyében dolgozó Chrome 6-tól megbetegedtek, illetve akik ki voltak téve a fertőzésnek.


A krómot számos acélötvözetben használják, hogy az anyagot keményítsék és ellenállóbbá tegyék a korrózióval szemben. A krómfém önmagában nem túl veszélyes, de hegesztés vagy csiszolás során a fém veszélyes hat vegyértékű krómmá oxidálódik. Ezt az anyagot bizonyos festékekben és bevonatokban is használják korrózióvédelem céljából. A kitett tilburgi munkások ezt a speciális festéket kaparták le régi vonatokról. A Nederlandse Spoorwegen-t vádolják azzal, hogy tudott arról, hogy ilyen festéket használtak a vonatokon, de soha nem említette ezt Tilburg városának. "Megdöbbentő" - állapították meg a nyomozók, ujjal mutogatva mind a NedTrainre, mind a városra, amely egyáltalán nem érdeklődött.

Hat vegyértékű króm a hegesztési füstben

Úgy tűnik, hogy a króm 6 nemcsak a festékekben és bevonatokban, hanem bizonyos típusú hegesztési füstben is megtalálható. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi kockázatok sokkal nagyobbak lehetnek, mint korábban gondolták.


Az elmúlt években egyre több információ látott napvilágot a hegesztési füstben található hat vegyértékű króm (króm 6) veszélyeiről. Ez a króm a légzőszerveket, a májat, a veséket, a bőrt, az orrot és a szemet támadja meg, és köztudottan rákot és COPD-t okoz(1). Hollandiában körülbelül 400 000 munkavállaló(2) dolgozik rendszeresen olyan körülmények között, ahol hegesztési füstöt bocsátanak ki.


Mi a króm 6 (hat vegyértékű króm)?


Az anyagot többféleképpen lehet leírni. Gyakran nevezik króm 6 vagy króm 6, króm VI vagy röviden Cr(VI) néven. A hosszabb változat a hat vegyértékű króm. A króm elnevezés a görög "chroma" szóból származik, amely színt jelent. Ásványi formában a 18. század óta használják festék pigmentként.


A króm különböző formái között különbségek vannak. Három formája a legelterjedtebb. A legtöbb ember a krómfémet, vagy Cr(0)-t a fürdőszobai csapok és hasonlók bevonatáról, vagy a klasszikus járművek bevonatáról, illetve a különböző ötvözetekből ismeri.


A Cr(III) vagy háromértékű króm természetes elem, amely megtalálható kőzetekben, állatokban és növényekben. Kis dózisban valójában a szénhidrátok és a lipidek anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen tápanyag.


A Cr(VI) vagy hat vegyértékű króm a króm veszélyes formája. Belélegezhető vagy lenyelhető, de a bőrbe is behatolhat, és betegségeket okozhat.


Súlyos következmények: autoimmun betegségek és rák.

Amikor a hat vegyértékű króm-oxid vízben oldódik, három vegyértékű krómmá alakul. Ez az emberi szervezetben zajlik le. Ennek a folyamatnak a káros voltát a helye határozza meg: a sejten belül vagy kívül.


Amikor a háromértékű krómmá történő átalakulás a sejt belsejében történik, a sejt károsodhat, ami számos egészségügyi problémához vezethet. Ezek a kockázatok közé tartozik a DNS-károsodás, amely autoimmun betegségeket és rákot eredményez.


Ha az átalakulás a sejten kívül történik, például az izzadságban vagy a gyomorsavban, a folyamat ártalmatlan. Ha azonban több hat vegyértékű króm-oxid van a munkahelyen, nagyobb az esélye annak, hogy a hat vegyértékű króm bejut a sejtekbe és károsítja azokat. Tehát minél több expozíciónak van kitéve, annál nagyobb az esélye annak, hogy a króm 6 áldozatává válik.


Hol találunk hat vegyértékű krómot?


A hegesztési füstben lévő hat vegyértékű krómnak való kitettség elsősorban a rozsdamentes acél hegesztésével függ össze. Ez nem jelenti azt, hogy csak erre az anyagra korlátozódik. Általában más acélfajtákhoz nem adnak krómot, de a gyártási folyamat során az acél hulladék-felhasználása miatt kis mennyiségben előfordulhat. A hegesztési füstnek való kitettséggel több ágazatban is találkozhat. A fémiparban, a hajógyárakban, az építőipari munkákban és a közlekedési ágazatban dolgozók a lehetséges elsődleges áldozatok.


A hegesztők nem az egyetlenek, akiket a hat vegyértékű króm veszélyei érintenek. A fent említett ágazatokban dolgozó számos más munkavállaló is veszélyeztetett.


Hol használják még a hat vegyértékű krómot?


A króm VI-t tartalmazó festéket széles körben használják a katonai felszerelések védelmére. Az elmúlt években a holland védelmi minisztérium számos, a hat vegyértékű króm munkavállalók általi használatával kapcsolatos incidensről számolt be. Ha a berendezéseken vagy épületeken végzett munka során hat vegyértékű krómot észlelnek, jelentést kell tenni, és megfelelő intézkedéseket kell tenni. Minden jelentést és intézkedést közzétesznek a minisztérium által létrehozott weboldalon.


A veszélyes anyag az infrastrukturális projekteket is érintheti. Egy hollandiai autópályahíd nagyszabású javítási projektje a tervezettnél sokkal tovább tart és nagyobb hatással van a forgalomra. Ezt a festékben felfedezett hat vegyértékű krómra és a szükséges védelmi intézkedésekre lehet fogni, amelyeket mind a munkások, mind az áthaladó forgalom számára meg kellett hozni.


Megfelelő védelem a króm 6 veszélyeivel szemben


Hollandiában a hat vegyértékű króm maximálisan megengedett koncentrációja 1 µg/m3 8 órás TWA expozíció esetén egy 40 órás munkahét alatt, a hegesztési füstre általában 1 mg/m3 .


Az USA-ban az ajánlások szigorúbbak. A NIOSH azt ajánlja, hogy a levegőben lévő összes Cr(VI)-vegyületnek való kitettséget 0,2 µg Cr(VI)/m3 koncentrációra kell korlátozni egy 40 órás munkahét során 8 órás TWA-expozíció esetén3.


Annak érdekében, hogy munkavállalói ne legyenek nagy mennyiségű veszélyes anyagnak kitéve, megfelelő elszívó szellőztetést és szűrést kell alkalmaznia a munkaterületén. Ez nem csak a hegesztőkre vonatkozik, hanem azokra a munkavállalókra is, akik más feladatokat látnak el, mint például a vágás, csiszolás és csiszolás, vagy akár a targoncavezetőkre, karbantartókra és csoportvezetőkre.


Kérjük, gondoskodjon arról, hogy minden hegesztési, vágási, csiszolási és csiszolási tevékenység során a munkavállalók egyéni védőfelszerelést (PPE), például PersonalPro hegesztősisakot használjanak.


Festékek és bevonatok felhordásakor a legjobb, ha elkerüljük a hat vegyértékű krómmal való munkavégzést. Bizonyos munkaterületeken azonban nincs más lehetőség, mint a használata. Erősen ajánlott megfelelő expozíciós méréseket végezni, és biztosítani, hogy minden munkavállaló rendelkezzen a szükséges eszközökkel - szellőztetés és PPE -, hogy megvédje magát és minimalizálja az egészségügyi kockázatokat.


Csökkentse a hegesztési füsttel szembeni kitettséget


Vannak nemzetközi szabványok arra vonatkozóan, hogy a hegesztési füstöt milyen preferált sorrendben kell a térből eltávolítani. Először a hegesztési füst keletkezésének csökkentése vagy elkerülése. Másodszor a hegesztési füst forrásnál történő elszívása. Ezután a forrás és az ember elkülönítése automatizálással és például a hegesztőrobot fölé helyezett elszívó ernyővel. Ha az előbbi nem lehetséges vagy nem elegendő, pl. nagyon nagy munkadarabok miatt, általános szellőztetés és egyéni védelem ajánlott.


Ugyanilyen fontos azonban az elszívó berendezések helyes használata a dolgozók által, valamint a rendszer karbantartása a munkáltató részéről, hogy az elszívás a várt hatékonysággal működjön.


További információért kérjük, forduljon hozzánk vagy valamelyik hivatalos forgalmazónkhoz.


Forrás:

bottom of page