top of page

A hegesztési füst elszívása biztonságos munka- környezetet biztosít, védi a hegesztők egészségét




A hegesztőknek nagy gondot kell fordítaniuk arra, hogy mind ők, mind munkatársaik biztonságban legyenek, és elkerüljék a veszélyes hegesztési füst terjedését az egész létesítményben. Elég sok irányelvet kell betartaniuk ahhoz, hogy ők és kollégáik minden nap biztonságban hazatérhessenek.

Index

  • Mitől lesz veszélyes a hegesztési füst

  • Védelem az egészségügyi kockázatok ellen

  • Munkaügyi hatóságok




Mitől lesz veszélyes a hegesztési füst

A legtöbb hegesztő cég tisztában van a hegesztési füsttel kapcsolatos egészségügyi kockázatokkal. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) eredetileg a hegesztési füstöt "az emberre nézve valószínűleg rákkeltőnek" minősítette. További kutatások után azonban az ügynökség a hegesztésből származó füstöt most újra az 1. osztályú rákkeltő anyagként sorolta be. Ez azt jelenti, hogy a hegesztők és kollégáik egészsége veszélyben van, ha a munkahelyükön nem védik őket megfelelően.

A hegesztési folyamatból származó füst két különösen veszélyes elemet tartalmaz:



Kivételesen finom fémrészecskék, amelyek hegesztés közben szabadulnak fel. Ezek a mikroszkopikus méretű részecskék az emberi szem számára külön-külön nem láthatók, de gyorsan felhalmozódhatnak, és a belélegzésük kockázata jelentős. Ez a fémpor számos mérgező fémet tartalmaz, mint például ólmot, kadmiumot, vasat, cinket, alumíniumot, nikkelt, ónt és ezüstöt, amelyek a hegesztett darabból és a hegesztőfémekből származnak.

A fém hegesztőpálcákkal vagy -huzalokkal történő hegesztéséből származó, potenciálisan mérgező gázok. Néhány példa: szén-monoxid, hidrogén-fluorid, ózon és nitrogén. És mások, mint például a szén-dioxid és a hélium, két védőgáz, amelyek a hegesztési folyamat szerves részét képezik.

Ezeknek a füstgázoknak a belélegzése súlyos tüdőbetegségeket, valamint az agy és az idegrendszer károsodását eredményezi. A hegesztőfüstnek való hosszú ideig tartó expozíciót követő tipikus szövődmények az IARC szerint különböző rákos megbetegedések, tüdőtágulás, veseelégtelenség, ólommérgezés és vérszegénység, Parkinson-szerű tünetek, fémfüstláz, az orr, az orrmelléküregek, a torok és a tüdő irritációja, valamint asztma. a hegesztőfüst okozta károk lassan, minden külső jel nélkül jelentkezhetnek.



Védelem az egészségügyi kockázatok ellen


Szerencsére a hegesztőknek nem kell kitenniük magukat a hegesztési füst veszélyeinek. A hegesztők számára számos védelem áll rendelkezésre, hogy biztonságosan végezhessék munkájukat. Minden olyan munkáltató, aki értékeli a hegesztőit, biztosítja a szükséges védelmet a munkahelyen, mind a helyhez kötött, mind a mobil munkahelyeken, a hegesztési füst felfogásának legjobb módja a forrásnál vagy a helyi szellőztetés. Egy elszívóval a hegesztési füstöt a forrásnál lehet felfogni. Ez a legjobb módja a munkahely és a munkavállalók védelmének. Különböző típusú elszívók léteznek, köztük olyanok, amelyek alkalmasak könnyű, közepes vagy nehéz munkára. Ha az elszívókarok jól vannak elhelyezve, a munkahely sajátos követelményeinek megfelelően, a részecskék és a hegesztési füst felfogásra kerül, mielőtt a helyi környezetbe terjedne.

Kép:



Hegesztési füstelszívó

Kínálatunkban minden védőfelszerelés elérhető, amire egy hegesztőnek vagy csiszolónak szüksége lehet. Minden termékhez világos magyarázat tartozik, hogyan kell használni, és milyen helyzetben működik a legjobban. A Plymovent hegesztési füstelszívókat kínál, amelyek minden helyzetre megfelelnek, mind beltéri, mind kültéri használatra. A helyhez kötött elszívók mellett vannak hordozható és mobil elszívók is.

Minden elszívó egység hatékonyan és eredményesen fogja fel a fémszikrákat és a hegesztési füstöt a HEPA-technológia és a nagy hatékonyságú IFA W3 minősítésű szűrőegységek segítségével. A mobil hegesztési füstelszívók:

  • beépített szikraleválasztóval rendelkeznek

  • rugalmasak, így a mozgás nagyon könnyű

  • funkcionális kialakításúak

  • hatékonyan kivonja a forrásnál

  • alacsony zajszintűek

  • felhasználóbarát és könnyen karbantartható

A helyhez kötött füstelvezető változatai

Helyhez kötött füstelszívóink számos változatban kapható szűrővel rendelkeznek. A GoLine, MonoGo, alkalmi hegesztéshez; a DualGo, két elszívó karral; és a ProLine, WallPro egy öntisztító elszívó a profik számára. Ezek a hegesztési füstelszívók az egyik legkiemelkedőbbek, amelyeket könnyű/közepes munkára terveztek. Minden szűrő tökéletes olyan helyekre és műhelyekre, ahol nincs sok hely a padlón. Ezek az elszívók nagy teljesítményű ventilátorral, hosszú élettartamú szűrőkkel és könnyű elszívókarokkal rendelkeznek, amelyek könnyen manőverezhetők, biztosítják a tartósságot és az ütésállóságot.

Az egyszer használatos, eldobható, egyszer használatos helyhez kötött szűrő (SFD) és az öntisztító, ultra egyszer használatos helyhez kötött szűrő (SFS) a legkiemelkedőbb, közepes/nehéz munkára tervezve. Mindkét szűrő tökéletes olyan helyekre és műhelyekre, ahol nincs sok hely a padlón.




Ezek az elszívó egységek egy Fan-28 és egy UltraFlex-4 karral rendelkeznek. Ez a kar könnyű polimerekből készül, amelyek biztosítják a tartósságot és az ütésállóságot. Ezenkívül az UltraFlex-4 kart nagyon könnyű beállítani.

Az SFD modell egy mechanikus rendszer, elektromos komponens nélkül. A DuraFilter rendszer köré épül, és egyszerű, de hatékony és gazdaságos megoldást kínál a száraz hegesztési füstök szűrésére. A beépített telítettség jelző segítségével ellenőrizheti, hogy elegendő-e a füst elszívása, vagy itt az ideje a szűrő cseréjének.

Az SFS modellünk RoboClean rendszerrel van felszerelve, és nagy, 30 m²-es szűrővel rendelkezik. Ez az SFS modell különlegesség az öntisztító szűrők piacán; automatikusan beindul, és mély, erőteljes tisztító légsugarat ad, amely a szűrő minden szakaszán átmegy. Ezzel a légsugárral alaposan megtisztítja a szűrőt. Az eredmény alacsonyabb energiaköltség és a hegesztési füst következetesebb elszívása, ami sokkal biztonságosabb a hegesztő számára.

E két modellen kívül számos olyan szűrő létezik, amelyre szüksége lehet:MF , a mechanikus szűrő könnyű munkákhoz; SCS, a fémfeldolgozó ipar központi szűrője;MDBCompact, ahol a szűrőnek a forrás közelében kell lennie; MDB, a moduláris, patronos rendszer a nagy igénybevételekhez ; és MDB-2/HV Pro, a hegesztési füst felszívására közvetlenül a forrásnál, intenzív hegesztéshez.

Az olyan elszívó karokkal, mint például az UltraFlex-4, közvetlenül a forrásnál szívhatja el a füstöt. Pontosan ez az, amire szükség van ahhoz, hogy a munkahely a lehető legbiztonságosabb legyen. Fém, műanyag és tömlőcsövekkel ellátott elszívókarok széles választékával rendelkezünk. A karok által elérhető távolság változó. A szinte korlátlan hatótávolság érdekében sínekre helyezhetők, vagy hosszabbító gémre szerelve használhatók, ha időnként extra hatótávolságra van szükség. A Plymovent nagy választékban kínál elszívókarokat és a karokhoz illeszkedő speciális alkatrészeket.

A mobil hegesztési füstelszívók változatai :


Mobil füstelszívóink számos változatban kapható szűrővel rendelkeznek.


A MobileGo, belépő szintű elszívó a hegesztéshez; MobilePro, a professzionális hegesztők számára, akiknek rugalmas megoldásra van szükségük; MFD, elszívó eldobható szűrővel; MFS, elszívó öntisztító szűrővel; MFE, elszívó elektrosztatikus szűrővel; és a PHV, hordozható nagyvákuumú por- és füstelszívó/szűrő. Valamennyi mobil egység nagyobb rugalmasságot biztosít. Lehetővé teszi a hegesztést különböző munkahelyeken és helyszíneken, ahol egy fix vagy helyhez kötött berendezés nem működhet.

A MobileGo kompakt és nagy teljesítményű mobil füstelszívó, amely 2 változatban kapható, és ideális autójavító műhelyek, hegesztőiskolák, kis műhelyek és a mezőgazdasági ágazat számára. A füstelszívó mindig elszívó karral van egybe építve. A karok 2 és 3 méter hosszúságban kaphatók, a munkadarab méretétől és a műhelyben való mozgatástól függően. Mindkét MobileGo elszívó rendelkezik akusztikus "szűrő megtelt" riasztással és beépített szikraterelő lemezzel a fokozott biztonság érdekében. A készülékek szervizjelzővel is rendelkeznek, amely jelzi, ha a szűrő cserére szorul.

A PHV egy porszívó méretű, nagy vákuumú hordozható készülék. Mindenhol használható, még olyan helyeken is, amelyek nem vagy nehezen megközelíthetőek a helyhez kötött és nagyobb mobil egységek számára.



Nem számít, hogy a munkahely vagy a szabadtéri hegesztési környezet

mennyire jól védett, minden hegesztőnek szüksége van a saját személyes védelmére is. Az évek során a védelem egyre kifinomultabbá vált. A Plymovent komoly szereplője a professzionális sisakok piacának a hegesztési, csiszolási és vágási munkákhoz szánt PersonalPro sisakokkal. Kétféle sisak létezik: a hegesztő és csiszoló sisak és a vágó és csiszoló sisak.

A hegesztő- és csiszoló sisak a hegesztési egészségvédelem legújabb fejlesztéseinek eredménye. Pántos maszkkal rendelkezik, állandó szemellenzővel és 160°-os kilátással a két oldalsó ablaknak köszönhetően. A sisak lehetővé teszi a hegesztési eredmény folyamatos ellenőrzését anélkül, hogy a maszkot állandóan fel- és le kellene hajtani. Így a hegesztő arca tökéletesen védve van a hegesztési füsttől. A hegesztés és a csiszolás közötti váltás egyszerű. A sisak három európai szabványnak is megfelel: EN 166 B, EN 175 B és EN 379 szabványoknak.

A motoros légtisztító légzőkészülék (PAPR) biztosítja, hogy a hegesztő munka közben friss levegőhöz jusson. A légzőkészülék két sebességfokozatú: normál és magasabb sebességfokozatú. A hegesztő szokásaitól, a munkaterülettől és az alkalmazástól függően a két sebesség közül az egyiket egy nagy gomb segítségével lehet kiválasztani. A motoros egységben lévő szűrő PRSL TH2 besorolású (újrafelhasználható szilárd és folyékony részecskék).

A motor lítium akkumulátora tölthető, 10 órányi teljesítményt biztosít, és a lehető legkisebb súlyú. A PAPR-egységgel ellátott hegesztő- és köszörűsisakok alapfelszereltségként egy tárolótáskával és egy légtömlővel vannak ellátva. Egyéb tartozékok is kaphatók. A PAPR egység jelzést ad, ha az akkumulátor majdnem lemerült vagy a szűrő megtelt.

A Plymovent PersonalPro hegesztősisak alkalmas elektródás, MIG/MAG és TIG hegesztéshez, valamint csiszolási munkákhoz.

A vágó- és csiszolósisak a legjobb védelmet nyújtja a vágás és csiszolás, valamint az ezzel járó füst és porszennyezés ellen. Ezek a sisakok stílusosak, kényelmesek és optimális illeszkedést biztosítanak. Egy ilyen sisak viselése biztonságosabbá és produktívabbá teszi a munkakörnyezetet.

Ez a sisak az EN 12941:1998 és az EN 175 B szabványoknak megfelelő arcvédelmet nyújt. A sisak súlya mindössze 328 gramm, állítható fejpánttal és nagyméretű napellenzővel rendelkezik. A fent leírt másik sisakhoz hasonlóan ez is tartalmaz egy PAPR-egységet, amely friss levegővel látja el a dolgozót a munka során. A Cutting & Grinding sisak PAPR-egysége pontosan ugyanúgy működik, mint a néhány bekezdéssel feljebb leírt sisaké.

A Plymovent downdraft és backdraft asztal optimális munkakomfortot kínál,


mivel egyesíti a hegesztőasztalt, az elszívó rendszert és a szűrőrendszert. Ez a kompakt asztal bárhol elhelyezhető - például egy csőhegesztési munkánál vagy egy hegesztőfülkében. Hegesztés, plazmavágás és köszörülés egyaránt végezhető ezen az asztalon.

A füstöt és a port az asztalban lévő elszívó szívja el, hogy a hegesztő légző zónáját biztonságban tartsa. Javasoljuk a hátsó elszívó készletet (backdraft kit), ha az asztalt hegesztésre és/vagy csiszolásra használják, mivel a hegesztési füstöt a alsó és a hátsó elszívó kombinációjával kell elszívni. Kétféle alsó és hátsó elszívású asztal létezik:

A DraftMax Eco, amely légcsatornába köthető. Ez a munkaasztal beépített szikraleválasztóval rendelkezik, de szűrőbetét nélkül. A munkaasztal opcionális hátsó elszívással bővíthető a gyorsan felszálló füstökhöz.

A DraftMax beépített szikrafogóval rendelkezik, amely megakadályozza, hogy az apró részecskék a szűrőbetétekbe kerüljenek. A downdraft asztal munkafelülete alá helyezve optimális és biztonságos munkaterületet biztosít a dolgozó számára. A szűrők cseréje és a portartály tisztítása rendkívül könnyen elvégezhető. A két szűrő 52 m²-es felületetű. Ez a szűrők hosszabb élettartamát eredményezi, ami kevesebb karbantartást és alacsonyabb költségek jelent a munkaasztal üzemeltetésével kapcsolatban.

A Draftmax két plug-and-play modellel rendelkezik: a Draftmax Basic könnyű és közepes munkákhoz. Ennél a modellnél a szűrő hatékony és az üzemeltetési költségek alacsonyak. A Draftmax Ultra viszont öntisztító szűrőrendszerrel rendelkezik. Ez állandó és hatékony szűrést jelent. A patronok tisztítását (Basic)kézzel kell elvégezni,vagy automatikus (Ultra). Ez a pad nagyon alkalmas intenzív használatra.









Munkaügyi hatóságok


Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a jó egyéni és munkahelyi védelem mennyire fontos minden hegesztő és csiszoló számára. A legtöbb munkaügyi hatóságnak világszerte vannak biztonsági szabályai mindenféle munkavégzésre, így természetesen a hegesztésre is. Az Amerikai Egyesült Államokban például az Occupational Safety and Health Administration (OSHA) rendelkezik egy informatív adatlappal a hegesztés egészségügyi veszélyeiről és az államokban érvényes védelmi szabályokról és előírásokról. Az Egyesült Királyságban a HSE (The Health and Safety Executive) kormányzati ügynökség felelős a munkahelyi egészség, biztonság és jólét szabályozásáért, ösztönzéséért és betartatásáért. Ugyancsak ez az ügynökség végzi a foglalkozási kockázatok kutatását Nagy-Britanniában.

Ezen szabályok vagy a saját kormánya által előírt szabályok betartása megvédi Önt a jogi felelősségtől, ha egészségügyi baleset történik. Emellett tiszta lelkiismeretet is biztosítanak Önnek, mivel a lehető legjobban gondoskodik alkalmazottairól vagy munkatársairól. Ebben az iparágban a füstelvonás a forrásnál a legjobb gyakorlat, a második helyen pedig a személyi védelem áll.

A veszélyes füstgázok belélegzése esetén nem lehet csak úgy reménykedni a biztonságban, és a hegesztési munkát sem lehet "ebéd és vacsora között" elvégezni. Nem számít, hogy milyen kis hegesztési munkáról van szó, a hegesztőnek mindig gondoskodnia kell arról, hogy a hegesztési füstöt a forrásnál fogja fel - saját maga, a munkatársai és a vállalat érdekében.

bottom of page